Velkommen til Stald Kærhuset

Klik for stort billede af Kærhuset !Hist hvor vejen slår en bugt... ligger Stald Kærhuset.

Stald Kærhuset er et mindre hobby-stutteri beliggende i Tørring ca. 20 km nord for Vejle, tæt ved hovedvej A-13 Vejle-Viborg. 

Stutteriet startede i 1985 ved indkøb af vores stamhoppe Luxy Macohl (Luxemburg/Schwarm) opdrættet af Frank og Thomas Bach Jensen, Arden og senere indkøb af hovedstambogshoppen Regie (Resident/Raubritter) opdrættet af Birthe Lyder Nielsen, Sørvad.

Kærhuset købte vi i 1982, bl.a. på grund af dets idylliske beliggenhed i Tørring Kær med eng direkte ned til Gudenåen. Kærhuset er oprindelig fra 1867 og har fungeret som et husmandssted. Gennem årene har vi  totalrenoveret og tilbygget Kærhuset, men har lagt vægt på at bevare den oprindelige gamle stil og miljø.

Udover fem DV-heste, Welsh Corgi hund og kat består Kærhuset af Joan Dahm Nielsen og Frank Bøg Poulsen, der begge har en fortid som aktive ryttere indenfor såvel dressur, spring, distanceridning, jagt som military. Derudover har vi også tidligere på det organisatoriske plan været tilknyttet ridesporten, idet vi i en årrække i 1980'erne har siddet i bestyrelse og stævneudvalg for Tørring Rideklub  (TOR), der senere blev til Tørring-Uldum Rideklub (TURK).

Joan har siden 1994 arbejdet som sekretær og salg og rådgivning af hestefoder i grovvarebranchen, fra 2012 i dlg Equsana, og Frank arbejder som rørsmed og servicemontør i VVS-branchen.

Det var faktisk lidt af et tilfælde, at vi begyndte at avle DV-heste. Vi var på udkig efter en god plag eller unghest til ridebrug og var i sommeren 1985 nået til det nordjyske hos hingsteholder N.P. Andersen, Stutteri Atlantic, og det var rent faktisk NPA, der henviste os til Frank og Thomas Bach Jensen, Hegnskovgaard i Arden. Da vi blev præsenteret for  den skønne 6-års hannoveranerhoppe Luxy Macohl, rød med fire sokker og blis, var det kærlighed ved første blik. Luxy var efter elite- og sølvmedaljehoppen Schwarmy Macohl, og var ligeledes ifolet. Sådan gik det til, at vi både fik en ridehest og et kommende føl. Selv om Luxy viste absolut god kapacitet i såvel dressur som spring, blev vi dog hurtigt så grebet af avlen, at Luxys ridekarriere blev lagt på hylden. Hun var meget nem at ifole, og havde en drægtighedsprocent på 100 ! Luxy havde i øvrigt et helt fantastisk temperament, rolig og omgængelig i hverdagen, men med mod og gnist, når det gjaldt, og hun blev bedt herom. Luxy er i marts 2004 velfortjent optaget i Elitestambogen som mor til  bl.a. 2 A-heste, 1 B-hest og en avlsgodkendt hingst.

Luxy havde fået to hingsteføl efter Atlantic hos opdrætteren, før vi købte hende. Og hos os fik hun fem føl, før vi desværre alt for tidligt mistede hende i maj 1993 som 14-årig umiddelbart efter foling af hingsteføllet Luxy-Boy Macohl.

Nu fortsætter vi avlen med Luxys gener på såvel mor- som farsiden, idet Luxy-Boy Macohl er far til hoppen Lugie af Kærhuset (død marts 2007) - mor til Rosie af Kærhuset, samt med Luxy's datter Syprille Macohl (død maj 2011) - mor til Cosy Macohl. Luxy Macohl er således hhv. mor og farmor til Kærhusets to avlslinier.

Vi har lejlighedsvis afkom til salg af stammen, se også nærmere under linket "Hopper og opdræt".

Vi er en stor tak skyldig til Luxy's opdrætter Thomas Bach Jensen, Stald Macohl, i Arden, som ved vort køb af Luxy tilbage i 1985 beredvilligt og med en enestående viden om emnet, rådgav og vejledte os i avlens mysterier, og ”Macohl-Thomas” erfaring og indsigt i stort set alle hoppe- og hingstestammer i Europa har vi heldigvis stadig stor glæde af, da vi har bevaret kontakten gennem årene.

I vores avl koncentrerer vi os primært om at lave dressurheste – hvor enkelte tillige har været særdeles gode springere. Det er hannoveraneren, der absolut tiltaler os mest, men også trakehner, holstener og XX-islæt er brugt.  Vi lægger vægt på sunde og glade heste med et omgængeligt temperament, samtidig med at hestene er smarte og velgående med udstråling og vilje, der også kan begå sig i konkurrencesporten.

I den daglige omgang med hestene forsøger vi at tilgodese deres naturlige adfærd og behov og lægger vægt på ”horsemanship” i træningen. Hestene går ude så meget som muligt hele året rundt og bliver passet og fodret optimalt efter den viden vi gennem årene har tillært os. Der er endvidere udarbejdet foderplaner på hver hest. Vi avler selv hvert år enghø til eget forbrug, hvorefter hestene kommer på engen indtil efteråret.

Kærhusets hopper og føl på engen 2005

Apropos ”dyrevelfærd” tager vi i øvrigt kraftigt afstand fra lange transporter af slagteheste (levende dyr) til udlandet. Dette bør foregå hvis ikke hjemme, så til nærmeste slagteri, der opfylder betingelserne, eller ske som frossen kød ! Vi har derfor også støttet oprettelsen af Dansk Hesteslagteri i Kolding (Danske Heste A/S) i 1989 ved tegning af aktie heri. Formålet er at sørge for, at slagtningen af heste kan foregå på en betryggende og human måde i Danmark, samtidig med at leverandøren opnår den højest mulige notering.  
"Transporten af slagtedyr af enhver art, ikke kun heste, er nedværdigende og meget ofte i strid med dyrevelfærden. Den strækker sig over tusindvis af kilometer og er sådan set det dummeste og mest umenneskelige, hvad EU-bestemmelserne p.t. tillader." Citat Dr. Hanfried Haring, direktør og generalsekretær i FN.

Vi håber, at du har fået lyst til at læse nærmere om vores heste og øvrige dyr i Kærhuset. Har du kommentarer eller spørgsmål i øvrigt, er du velkommen til at sende os en mail.

Plagene og Laura sommeren 2006


En stor tak til Trine Poulsen, Stutteri Fusager, for starthjælp med opsætning og design af denne hjemmeside. Se nærmere om Stutteri Fusager under links.

 

Junihimmel Kærhuset 2007

Venlig hilsen 

Joan og Frank

 

 

"When a loved one becomes a memory, memory becomes a treasure".

 Æret være min lillebror Finn Dahm Nielsen's minde, trafikdræbt den 6. april 2009, 49 år. Du vil altid være i vore hjerter !