Luxy Macohl

Født  14. april 1979,  ERDS 3908

Død 1993

Opdrætter : Frank og Thomas Jensen, Arden

Stamtavle     Afkom  

Oliemaleri af Luxy malet af Thomas Bach Jensen

Elitehoppen Luxy Macohl er såvel MM som FMM til Kærhusets to avlslinier, ved hhv. Cosy og Rosie

Da vi i 1985 blev præsenteret for den skønne 6-års hannoveranerhoppe Luxy Macohl, rød med fire sokker og blis, var det kærlighed ved første blik, og der var ingen tvivl om, at hende skulle vi bare eje, også selv om hun var ifolet, og det primært var en ridehest, vi søgte. Og selv om Luxy viste absolut god kapacitet i såvel dressur som spring, blev vi hurtigt så grebet af avlen, at Luxys ridekarriere blev lagt på hylden. Hun var meget nem at ifole, og havde en drægtigheds - procent på 100 ! Luxy havde i øvrigt et helt fantastisk temperament, rolig og omgængelig i hverdagen, men med mod og gnist, når det gjaldt, og hun blev bedt herom. Luxy har i sin avlskarriere fået 7 føl, før vi desværre alt for tidligt mistede hende i maj 1993 som 14-årig umiddelbart efter foling af hingsteføllet Luxy-Boy Macohl. 

Luxy er i 2004 velfortjent optaget i Elitestambogen som mor til  bl.a. 2 A-heste, 1 B-hest og en avlsgodkendt hingst.

Nu fortsætter vi avlen med Luxys gener på såvel mor- som farsiden, idet Luxy er hhv. mor som farmor til Kærhusets to avlslinier. Læs nærmere om Kærhusets avlshopper under Hopper og opdræt.


Lidt historie om hoppestammen Macohl:

Luxy Macohl, efter elite- og sølvmedaljehoppen Schwarmy Macohl, udspringer af Hoppestamme 903 via den fra Tyskland importerede hannoveranerhoppe Winky Macohl RDH 903, der i dag er stammoder til et stort antal avls- og sportsheste. Heriblandt 3 hingste med avlsgodkendelse, mere end en halv snes medaljekårede hopper - heraf 3 x årets hoppe - samt en stribe A- og B-heste i alle tre discipliner.

Winky Macohl blev født i 1962 i Tyskland og blev af DSA-foregangsmand Bjørn Ohl importeret på "røde papirer" sammen med moderen Falkendaune DH 503. Winky er efter den brune Celle-hingst Winkel.

Winky blev fløjhoppe som 2-årig på Brahetrolleborgskuet i 1964 og som 4-års kåret i hovedstambogen. Efter en omtumlet tilværelse med hyppige ejerskift blev hun som 10-årig købt af Frank Jensen i Arden som ridehest. Hendes hoppeføl Tinka Macohl efter Atlantic blev solgt til Johan Juul Andersen, og Tinka kom til at danne en meget kendt hoppestamme her, hvor hendes første afkom var ingen ringere end Pilinka Macohl af Nexen, der som den eneste hoppe i DV-historien har leveret "Årets Hoppe" mere en én gang - hun scorede nemlig hattrick ved at blive mor til Årets Hoppe i 1983, 1985 og 1988 - oven i købet med 3 forskellige faderhingste ! Pilinka Macohl er endvidere mormor til Polka Hit Nexen.

At det er en gammel hoppestamme med nye stjerner helt i top vidner bl.a. hoppen Polka Hit Nexen (Sandro Hit/Temple Wind xx) om, idet hun på Dansk Varmblods eliteskue 2005 opnåede guldmedalje, samt ved Unghestechampionatet 2007 blev vinder af dressuren. Endvidere vandt hun DSA-finalen for 5-års i oktober 2007 efter at være blevet nr. 4 ved VM i Verden. I 2008 vandt hun sensationelt VM-sølvmedalje for 6-års dressurheste i Verden. Hendes mormor er netop Pilinka Macohl af Nexen. (Pilinka har samme mormor som Luxy, nemlig Winky Macohl).

Winkys andet hoppeføl blev Schwarmy Macohl efter Schwarm, som er mor til Luxy. Winky Macohl førte hermed som den eneste datter i Danmark stammen videre igennem sine to hoppeafkom Tinka Macohl RDS 1899 og Schwarmy Macohl EDH 1686, hvor det er sidstnævnte forgrening, der primært omtales her. Winkys sidste føl blev hingsten Schwarmgeist Macohl, der som 3-års opnåede avlsgodkendelse, men desværre blev kronisk skadet op til materialprøven.

Schwarmy Macohl EDH 1686 blev ved kåringen tildelt opdrættermedalje i sølv og siden hen optaget i Dansk Varmblods Elitestambog på afkoms resultater. Schwarmy har været en særdeles frugtbar hoppe, hvor hun som mor og især mormor har slået sit navn fast, idet hun bl.a. står bag en række S og M-heste i både dressur og springning.

Som de mest fremtrædende af Schwarmys døtre skal nævnes den internationale dressurhest Alloette Macohl RDS 5524 efter Allegro, bronzemedaljehoppen Wendy Macohl RDH 2909 efter Weltstar samt ikke mindst Schwarmys første afkom elitehoppen Luxy Macohl ERDS 3908 !

Joan og Luxy slapper af efter stævne

Luxy har især bevist sin styrke i avlen igennem de tre A-linje sønner, Atlet Macohl, Atlantus Macohl og Luxy-Boy Macohl DVH 605.

Buckingham AtletDe to første sønner er begge efter Atlantic og den ældste Atlet Macohl (t.h.), er sporet til England, hvor den under professor Helen Muir har gået middelsvær dressur under navnet "Buckingham Athlete". Atlet er B-hest i dressur.

Atlantus Macohl er A-hest i springning og har under berider Preben Ørts gjort international karriere som S-springhest, og netop denne rytter købte Luxy-Boy Macohl efter A-Dur som plag. Luxy selv døde umiddelbart efter folingen af Luxy-Boy.

Luxy-Boy Macohl blev som 2-års udtaget til hingstekåringen i Herning bl.a. på grund af eminente springevner og blev da også avlsgodkendt som 3-årig. Han fik dog ikke forlænget avlsgodkendelsen året efter, men blev disciplinvinder i dressur ved den regionale egnethedstest og hermed var døren åben til Unghestechampionatet. Luxy-Boy blev her samlet nr. 2. Herefter er Luxy-Boy uddannet i dressur og blev i 2001 solgt til Lisa Copeland, USA, som dressurhest. Luxy-Boy er A-hest i dressur.

Alloette MacohlLuxy's søster Alloette Macohl (t.v.) efter Allegro-Schwarm-Winkel, opdrættet af Frank Jensen, Arden, er international grand prix-vinder i dressur. Uddannet i DK til middelsvært niveau, siden hen uddannet op til GP og solgt til Japan, hvor hun har været helt fremme i flere japanske mesterskaber og har vundet GP-klassen ved De Asiatiske Lege. 

I hoppestammen finder vi også Ann Macohl af Hvarre efter Aleksander-Weltstar-Schwarm, opdrættet af Aage B. Rasmussen, Arden. (Mor: Luxy's søster Wendy Macohl). Ann blev tilkendt 24-point på ungskue og kåret med opdrættermedalje i sølv. Herefter uddannet i dressur af Louise Schultz. Parret har i 2003 lagt som nr. 4 på DRFs dressurrangliste.Royal Jubilee

Endvidere finder vi Royal Jubilee (t.h.) efter Rubinstein-Weltstar-Schwarm, opdrættet af Aage B. Rasmussen, Arden. (Mor: Wendy Macohl). Royal Jubilee blev som knap 4-årig udtaget til den tyske eliteauktion i Vechta og blev solgt som "Rubinsteins mesterværk" til en Schweizisk amatørdressur-rytter for 1,5 mio. Dkr. 

Du kan se et overordnet stamtræ over de nævnte heste på denne side ved tryk her: Hoppestamme 903, samt meget mere om Macohl-hestene på www.macohl.com

Se også Luxy's far under Stutteri Atlantic

 

 

til toppen af siden

 

 


Luxy Macohl ERDS 3908

tilbage

7300016 DH 257

F. Luxemburg (Hann)

Afk.f 1.kl. 1.gr. (23)

Ff Lukas (Hann)  Fff Lugano I (Hann)  Ffff  Der Loewe  
Fffm  Altwunder 
Ffm St.Pr.St. Dunenhalle (Hann) Ffmf   Dwinger
Ffmm  Jugendziel
Fm St.Pr.St. Delana (Hann) Fmf Diplomat (Hann) Fmff   Duft I
Fmfm  Seeburg 
Fmm Wolgarune (Hann) Fmmf  Woehler 
Fmmm Astlose
7500088 EDH 1686

M. Schwarmy Macohl

M.kår sølv, elite

Mf Schwarm DH 234 Mff Traumgeist XX Mfff  Goody XX   
Mffm Traumkind XX  
Mfm Schwalbe (Trak) Mfmf Totilas (Trak)  
Mfmm Saaleck (Trak) 
Mm Winky Macohl DH 903 Mmf Winkel (Hann) Mmff  Flügeladjudant
Mmfm St.Pr.St. Spincka
Mmm Falkendaune DH 503 Mmmf Faruk (Hann)  
Mmmm Fahrtenbild

Kåringsbeskrivelse: Knap middelstor hoppe. Kønt hoved. Velansat hals. Stejl skulder, men en velmarkeret manke. Lidt lang lænd. Lemmerne passende føre, men vinklede bag. Bevægelsen særdeles god.

Eksteriørkåret den 15.07.82 i Ålborg

Elitehoppe: Luxy er den 29. marts 2004, året hvor hun ville være fyldt 25 år - og året for DVs 25 års jubilæum i Herning, meget passende og velfortjent optaget i Elitestambogen på grund af sine avlsresultater, med bl.a. 2 A-heste, 1 B-hest samt en avlsgodkendt hingst. Derudover har hun en følprocent på 100 med 7 føl på 7 avlsår. Et flot og ærefuldt resultat for denne lille hoppe !

 

 

 

Luxy Macohl ERDS 3908 - Afkom

tilbage

Født

Navn

ID

Sire

Køn

Opdrætter

1984

Atlet Macohl

8400521 DK DV

Atlantic DVE 159

Hingst

Frank Jensen

 

 

Solgt til England, dressurhest under navnet "Buckingham Athlete", B-hest dressur 

1985

Atlantus Macohl

8501108 DK DV

Atlantic DVE 159

Hingst

Frank Jensen

 

 

A-hest i springning

1986

Leonora Macohl

8600220 DK DV

Leonidas DH 325

Hoppe

Kærhuset

 

 

22 point Fællesskuet 1988, FOR. 12289

1989

Luka-Light Macohl

8900999 DK DV

Højvangs Lukas DH 307

Hingst

Kærhuset

 

 

Fløjføl, ærespræmie 1989, skadet, død 2008

1991

Syprille Macohl

9102016 DK DV, RDS 10753

Sylvester DH 352

Hoppe

Kærhuset

 

 

Bestået E-test, placeret L-dressur distriktsstævne, skadet, avlshoppe i Stald Kærhuset

1992

Le-Mans Macohl

9200622 DK DV

Lebensmann DH 377

Hingst

Kærhuset

 

 

Død 1996

1993

Luxy-Boy Macohl

DVH 605

A-Dur DVE 406

Hingst

Kærhuset

   

Ærespræmieføl, Avlsgodkendt 1996, Gangartsvinder E-test 1997, nr. 2 samlet v. Unghestechampionat 1998. 
Solgt 12/2001 til Lisa Copeland, USA, A-hest dressur

Hoppen død 1993 !